Памучната торба е може би най-лошата замяна за найлонова торбичка

Ако се опитвате възможно най-малко да навредите на околната среда има една полезна формула: Използвайте по-малко неща много пъти и не купувайте нови.

Но дали пластмасовите торбички са по-добри или по-лоши от хартията? А какво да кажем за памучните торби?

Няма лесен отговор, отговаря изданието Quartz

За да се разбере влиянието на многократно използваните торби върху околната среда, трябва да имате предвид две много различни неща.

Първо: Пластмасовите торбички не се разграждат биологично и задръстват океаните, пречат на морския животи снабдяването му с храна.

Второ: Като се имат предвид всички останали въздействия върху околната среда, освен отпадъците, памучните или хартиените торбички може да са по-лоши за околната среда от пластмасовите.

В оценката си за рециклирането на чантите за хранителни стоки от 2018 г (Life Cycle Assessment of grocery carrier bags) Министерството на околната среда и храните в Дания съгласно предишни подобни проучвания установи, че класическите пластмасови пазарски торби имат най-малко въздействие върху околната среда. Тази оценка не взема под внимание морските отпадъци – така че що се отнася до този гигантски проблем, пластмасите са почти сигурно най-неприемливият материал, тъй като те не се разграждат за време, което има значение за човешкия или животинския жизнен цикъл.

Но като се вземат предвид други фактори, като въздействието на производството им върху изменението на климата, унищожаването на озона, употребата на вода, замърсяването на въздуха и токсичността на производството за хората, тези класически, пластмасови пазарски торбички всъщност са най-благоприятните за околната среда, в сравнение със сегашните им алтернативи.

Техническото наименование на тънките пластмасови торбички, като тези, които можете да получите в магазина с покупката си, са от полиетилен с ниска плътност (LDPE).

Реклама
Реклама